maanantai 5. maaliskuuta 2012

Pirkan Hiihto 2012

Auringonlaskun Ratsastajat suuntasivat menneenä viikonloppuna autonkeulan kohti Tamperetta ja Pirkan hiihtoa. Pirkan hiihto oli samalla kalevan kierroksen toinen osalaji, kilpailumatkana 90km ja tyyliksi valikoitui perinteinen tyyli kalevan kierroksen pistelaskusysteemin pakottamana. Kalevan kierroksella suositaan joka toinen vuosi perinteistä ja tänä vuonna vapaan tyylin hiihtäjille, tyylien tasapäistämiseksi, loppuaika olisi saatu kaavalla hiihtoaika x 1,18 eli kiitos, mutta ei kiitos vapaata.

Tiimin jäsenillä hiihtokilometrejä on talven aikana karttunut vaihtelevasti ja lopputuloksissa tiimin jäsenten kesken näkyikin selvästi kuka suksia on ulkoiluttanut eniten. Ennen pirkkaa kävimme porukalla muutamia pidempiä lenkkejä, pääpainona tasatyönnön kehittäminen. Suksikaluston suhteen kaikki oli hakusessa viimeiselle viikolle asti. Keneltäkään ei tuntunut suksivalikoimasta löytyvän kilpailukykyistä kapulaa ja näin ollen jouduimme kyselemään suksia lainaksi ympäri pitäjää. Muutamat parit löytyivätkin lainaan (kiitokset Toivolan Mikolle ja Variksen Timolle) ja pienien testien jälkeen sukset olivatkin valittuina kilpailuun. Kilpailua edeltävä perjantai iltapäivä käytettiin suksien voiteluun ja sukset saatiinkin viimeistelyä vaille valmiiksi, Tuukalle kisasuksi tuli suoraan Toivolan Mikon voitelemana. Ammattilaisen tekemä jälki näkyi mm. siinä, että Tuukan suksissa tuntui pitoa olevan pohjissa kilpailun jälkeenkin, toisin ku amatöörien laittamissa suksissa. Pirkan hiihto on käytännössä lähes puoleen matkaan pelkkää tasatyöntöä ja vasta loppumatkasta pidoille on tarvetta. Karkean jääkelin takia iso osa pidoista karisi jo alkumatkasta ja jälkimmäisen puoliskon nousut tuottivatkin tuskaa huonon pidon takia. Luultavasti lähes kaikilla hiihtäjillä oli vastaavanlaisia ongelmia.

Lähtö tapahtui sunnuntai aamuna klo.7:00 kirkkaassa pakkaskelissä. Lähdössä ampaisimme Tuukan kanssa kärkiletkaan, Jaskan aloittaessa hieman rauhallisemmin. Kärkiletkaksi muodostui reilu 10 miehen ryhmä, joka erkani nopeasti muusta joukosta. Itse sinnitelin pääjoukon mukana noin 20km, jonka jälkeen totesin vauhdin liian kovaksi. Jättäydyin letkasta pois keskittyen omaan hiihtoon, Tuukan jatkaessa pääryhmän mukana. Alku oli vauhdikasta hiihtoa ja matka taittui hyvää vauhtia. Ensimmäiset 20km menivät osaltani aikaan 56min ja 30km väliaika 1h24min. Oma hiihtoni tuntui ihan hyvälle 60km asti, tästä eteenpäin alkoi hartiapankista voimat vähenemään. Tuukan oli myös antauduttava pääjoukon vauhdista matkan edetessä. Vauhti kuitenkin pysyi hyvänä loppuun asti ja maalissa aikaa lähdöstä oli kulunut 4h28min. Tuukan sijoitus 7. Omat kilometrit 60km eteenpäin olivat lähinnä retkeilyä ja maalissa loppuaika 4h41min, sijoitus perinteisen kaikista hiihtäjistä 20. sakkiin. Jaska kamppaili huonojen pitojen kanssa, mutta tasaisen tappavalla vauhdilla selviytyi maaliin ajassa 5h12min. Reitti oli hieno ja parempaa hiihtokeliä on vaikeaa kuvitella.


Kalevan kierroksella Tuukka otti ylivoimaisen lajivoiton, meikäläisen ollessa toinen. Pikaisesti katsottuna näyttäisi Tuukka nousseen myös kierroksen kokonaistilanteen kärkeen, tosin hyvin niukasti, 2pst ohi meikäläisen. Luistelun voittajan, Juha Prittisen, tipuessa kolmanneksi reilu 20pst kärjestä.

Epävirallisia Kalevan Kierroksen pisteitä



Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti